Maischscheit Köstritzer Brauerei

KÖSTRITZER BREWERY TOUR

Mash paddle:

At the beginning of the mashing-in process, the malt grist has to be mixed thoroughly and quickly with the water.

In order to ensure a steady temperature and make sure the enzymes could work during the entire mashing process, it was vital that all of the mashing ingredients were distributed evenly throughout. This is still done in the same way today – by stirring it. It was important not to poke around frantically in the mash with a shovel.

The mixing process was best carried out with a purpose-built, wooden mash paddle.

Maischscheit:

Zu Beginn des Einmaischens muss das Malzschrot zügig und gründlich mit dem Wasser vermengt werden.

Um während des gesamten Maischprozesses möglichst eine gleichmäßige Temperatur und Enzymarbeit sicherzustellen, war es unerlässlich, permanent für eine gute Verteilung aller Maischbestandteile zu sorgen. Dies geschah genau wie heute noch: Durch Rühren. Dabei galt es, nicht etwa hektisch mit einem Löffel in der Maische herumzustochern.

Das Durchmischen ließ sich am besten mit einem zweckgerechten Maischeholz erledigen.